Capítulo 16: La música

Kapittel 16 handler mest om musikk, men også om kampen mot rasisme. I teksten Las sorpresas ser vi at bokas fire hovedpersoner, på mystisk vis, blir invitert til samme veldedighetskonsert mot rasisme i Havanna, Cuba. Clara inviteres til å delta i konsertens arrangementskomité, Javier og Paranoia til å spille, Eduardo til å dekke konserten for sin avis mens Eva bare får en flybillett til Havanna i posten.

Teksten La música de fusión er en fiktiv artikkel om blandingsmusikk (etnisk musikk) som Clara finner på Internett. Her presenteres blant annet hip-hop og rap samt noen musikere som lager blandingsmusikk. Vi har for øvrig inkludert to portretter av mer kjente musikere i øvingsboka, henholdsvis av Juanes og Shakira. Her finner dere også korte presentasjoner av flamenco, salsa, tango og folkemusikken fra Andesfjellene. 

I den avsluttende dialogen El concierto får de mystiske invitasjonene sin ”forklaring” ved at hovedpersonene introduseres for hverandre: Virkeligheten er fantastisk, lik et eventyr. Sangen Corazón espinado av Carlos Santana handler om kjærlighetssorg. Sangen er ikke valgt for å underbygge noe tema, men fordi Santana er en av de fremste eksponentene for den blandingsmusikken som har vokst fram i Latin-Amerika de siste tiårene. 

Fordypningsteksten Agradecimientos har to bunner. Clara velger seg diktet Instantes, kanskje skrevet av Jorge Luis Borges, som hun vil sende til konsertens deltakere. Samtidig representerer diktet forfatternes takk til dere elever som har arbeidet dere igjennom boka. 

I de ordinære tekstene i dette kapitlet repeteres presens konjunktiv. Dersom dere vil lære litt om preteritum konjunktiv, kan dere lese diktet Instantes i fordypningsteksten, og dere kan gjøre noen av de aller siste oppgavene i øvingsboka.

Sonido

Las sorpresas [02:26]
Last ned mp3 [1000.5 kb]
La música de fusión [03:49]
Last ned mp3 [1.5 Mb]
Cappelen Damm

Sist oppdatert: 20.06.2008

© Cappelen Damm AS